(Vecka 4) "Veckans Veganska - Vietnamesiska crepes med mangodipp

Happy Vegan vietnamesiska crepes med mangodipp

Jag bara måste dela med mig av något som snabbt blev en av våra favoriträtter i Vietnam. Alldeles fantastiska, gluten- & vetefria crepes! Ja, tror det eller ej! Här kommer min modiferade version då jag inte använder rismjöl.

4 portioner
kokosolja att steka i
400 g bovetemjöl
½ msk fiberhusk
1 dl kokosnötsmjölk
1 msk gurkmeja
8 dl vatten
1 tsk svartpeppar
1 tsk mineralsalt
100 g valfri svamp
300 g jackfruit (delad och marinerad i 1 msk miso, 1 msk äppelcidervinäger i 1 timme)
300 g böngroddar
10 stjälkar salladslök

Tillbehör
grönsallad
1 kruka färsk koriander
1 kruka färsk mynta

Mangodipp
2 grovhackade vitlöksklyftor
½ hackad röd chili utan kärnor
1 ½ msk björksocker
saften från ½ lime
2 – 3 msk kokosvatten
2 msk kelppulver
1 mogen puread mango

Vispa mjöl, fiberhusk, kokosmjölk, gurkmeja och vatten i en skål. Ställ smeten åt sidan att svälla medan du förbereder resten. Skölj svampen och skär den i småbitar. Skölj och rensa böngroddarna, skölj, rensa och strimla salladslökarna och blanda dem med böngroddarna.

Värm upp 1 tsk kokosolja i en stekpanna (lite över medelvärme). Lägg i 2 msk jackfruit och stek i 15 – 20 sekunder. Tillsätt 2 msk svamp och häll sedan på 1 dl smet. Sätt på locket och stek i ca 2 minuter. Lägg sedan på en knippe böngroddar och sallladslök, sätt på locket igen och stek ytterligare 2 minuter. Vik pannkakan på mitten; flytta över den till ett serveringsfat och täck så den behåller värmen. Fortsätt likadant tills du har slut på alla ingredienser. 

Stöt vitlök, chili och björksocker i en mortel till det blivit en puré. Tillsätt limesaften och fortsätt stöta. Tillsätt till slut kokosvatten, kelppulver och mango. Blanda tills sockret löst sig. 

Servera med grönsallad och färska örter och doppa crepsen i mangodippen! Enjoy!
 

(Vecka 3) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Bibimbap

24879400_10207895995478088_1495290588_o.jpg

4 port
4 dl kokt, vit quinoa
1 pkt böngroddar
2 rivna morötter
1 gurka, urkärnad och skivad
1 pkt rökt tofu i bitar
200 g färsk spenat
2 msk avokadoolja eller kallpressad olivolja

Stek tofun i bitar och lägg upp med resterande ingredienser. 

Rödkål
4 dl finhackad rödkål
1 dl äppelcidervinäger
2 dl filtrerat vatten
1 pressad vitlöksklyfta
1 msk björksocker
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
1 tsk fänkål

Blanda alla ingredienser, massera och låt stå 30 minuter. Ta bort den överflödiga vätskan innan du serverar kålen. 

Sås
2 dl sköjda, soltorkade tomater
½ medelstor, hackad tomat
2 tsk sötning, yaconsirap, björksocker eller kokossocker
1 stor, hackad vitlöksklyfta
6 stora basilikablad
1 msk hackad lök
½ tsk mineralsalt
¼ tsk oregano
¼ tsk basilika
¼ tsk timjan
¼ tsk svartpeppar
1 dl filtrerat vatten

Mixa allt i en blender tills du får en tjock, slät sås.

Den här såsen går alldeles utmärkt att frysa.

Topping
2 finhackade färsklökar
sesamfrön

Servera allt fint i en tallrik, toppa med färsklök, sesamfrön och njut. Enjoy <3
 

(Vecka 2) "Veckans Veganska" - Tacos de cantarellas

Happy Vegan Tacos de cantarellas

Detta var ett av våra favvorecept när vi var i Mexico förra vintern. Jag har modifierat det litegrann men smaken är nästan exakt densamma.

4 port
800 g rensade och sköljda kantareller
25 g kokosolja
1 msk sriracha
100 g riven Violife (välj den smak du föredrar)
1 kruka hackad gräslök

Tomatsalsa med chili och lök
4 mogna kvisttomater
½ silverlök
½ grön jalapeno (utan kärnor)
2 msk finhackad, färsk koriander
½ tsk mineralsalt
saften av 1 lime

Guacamole
½ finhackad silverlök
½ grön finhackad jalapeno (urkärnad)
1 finhackad tomat
4 mogna avokado (urkärnade och borttagna från skalet)
3 msk finhackad, färsk koriander
saften av ½ lime
½ tsk mineralsalt

Till servering
romanblad
tomatsalsa med chili och lök
guacamole

Kör kantarellerna i matberedare till en färs. Fräs svamparna i kokosoljan tills det mesta av vätskan har avdunstat. Rör ner sriracha, det mesta av osten (spara lite till garnering) och gräslöken.

Dela tomaterna, pressa ut kärnorna och skär köttet i små tärningar. Finhacka silverlök och jalapeno och blanda ihop samtliga ingredienser till en salsa. 

Mosa avokadoköttet litegrann med en gaffel. Blanda ner resten av ingredienserna. Smaka av med mer lime eller salt vid behov.

Servera svampröran i romanbladen med lite salsa, guacamole och toppa med resten av osten.

(Vecka 1) "Veckans Veganska" - Julig Grönkålssallad

Happy Vegan Julig Grönkålssallad

Detta är ett måste på vårt julbord. Salladen är riktigt god och uppfräschande till skillnad från all annan tung mat. 

4 portioner
1 kg grönkål (rengord med stammarna borttagna och delade i mindre bitar, du kan riva isär den)
2 msk kallpressad olivolja
2 msk citronsaft
1 – 2 msk tamari
4 msk tahini
kärnorna från 1 granatäpple
1 tetrapack kikärtor (sköljda)
4 dl kokt, vit quinoa
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Häll i grönkålen i en skål. Häll i olivolja, citronsaft, tamari och tahini. Massera grönkålen ordentligt (använd gärna armmusklerna och ta i ordentligt). Du märker när grönkålen har blivit mindre och du brutit ner den så den är lättare att tugga och smälter lättare i magen.

Häll i granatäpplekärnor, kikärtor, quinoa, mineralsalt, svartpeppar och blanda ihop allt ordentligt. 

(Vecka 52) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Brysselkålssallad

Happy Vegan Brysselkålssallad.jpg

Brysselkål brukar vara att du antingen älskar den eller avskyr den. Jag avskydde den som barn men då fick jag den serverad kokt. Jag brukar rosta mina och nu har jag lärt att älska dom! Mumma! Testa du också du kanske blir lika överraskad som mig! Enjoy!

4 port
1 kg brysselkål (stammarna borta, delade i halvor om dom är större annars går det bra med hela)
1 msk kallpressad olivolja
3 msk kokosolja
3 msk kallpressad olivolja
2 msk citronsaft
2 msk äppelcidervinäger
2 msk tahini
1 msk Yaconsirap
½ msk mineralsalt
1 tsk dijonsenap
1 tsk vitlökspulver
1 tsk svartpeppar
5 dl kokt, vit quinoa
2 dl rostade pecannötter
kärnorna från ett stort granatäpple

Topping
1 kruka färsk rosmarin
1 kruka färsk timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en långpanna med kokosolja. Lägg i brysselkålen i i en skål och tillsätt 1 msk olivolja, mineralsalt och svartpeppar. Lägg brysselkålen på långpannan och rosta i ugnen i ca 15 – 20 minuter tills de är lite gyllenfärgade och mjuka. Vänd runt dem efter halva tiden så de är ordentligt genomstekta.

Medan brysselkålen är i ugnen så blandar du ihop dressingen: 3 msk olivolja, citronsaft, äppelcidervinäger, tahini, yaconsirap, mineralsalt, dijonsenap, vitlökspulver och svartpeppar.
 

(Vecka 51) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Burkmat

Happy Vegan Burkmat

Ja, du hörde rätt. Detta är ett av de enklare sätten att ta med din mat på oavsett var du ska. Du kan lägga i vad du föredrar och när du ska äta skakar du bara på burken och tada! Maten är klar!

4 port/burkar

Börja med dressingen:
4 msk kallpressad olivolja
4 msk äppelcidervinäger
1 msk rosmarin
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
1 tsk curry

Blanda och fördela i fyra burkar.

Fortsätt med proteinet:

1 tetrapak kikärtor (sköljda)
1 paket böngroddar

Fördela kikärtorna och böngroddarna i burkarna.

Fortsätt med grönsakerna:

1 burk sköljda och avrunna soltorkade tomater
1 hackad gurka
1 hackad selleristjälk
100 g hackad svamp

Fördela detta ovanpå proteinet.

Fortsätt med nötter, frön eller korn:

3 dl kokt quinoa

Fördela över grönsakerna.

Avsluta med någon grönsallad:

100 g färsk spenat

Fördela längst upp i burkarna. Förslut burkarna och skaka dom innan du äter. Enjoy!

 

(Vecka 50) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Big Nachos

Happy Vegan Big Nachos

Även denna rätt blev snabbt barnens favorit (tro det eller ej men de kunde äta upp en hel portion till förrätt!). En riktig kaloribomb är vad det är! Å andra sidan var vi ju i det glutenfria paradisets land Mexiko, så det var ok. 

4 port
2 msk kokosolja
1 tsk mineralsalt
2 msk tamari
2 msk miso
1 tsk svartpeppar
en nypa chilipulver
500 g Anamma sojafärs
3 påsar naturella tortillaschips
3 jalapenos (skivade och urkärnade)
3 skivade rödlökar
450 g majs
200 g Violifeost (använd gärna den rökta smaken till denna rätt)

Guacamole
10 grovhackade rädisor
½ finhackad silverlök
3 mogna (urkärnade och tärnade) avokado
1/2 filead grapefrukt (skinnet borttaget)
1 msk färsk, hackad koriander
2 tsk finhackad grön jalapeno (urkärnad)
saften av ½ lime
½ tsk mineralsalt

Salsa Roja
20 halverade körsbärstomater
½ delad silverlök
3 delade vitlöksklyftor
½ grovhackad jalapeno (urkärnad)
1 tsk mineralsalt

Hetta upp kokosoljan och fräs salt, tamari, svartpeppar, chilipulver och sojafärs på medelvärme i ca 10 minuter.

Ta fram 4 portionsungnsfomar (stora) och varva chips, jalapeno, rödlök, majs och ost. Gör tre lager. Avsluta med mycket ost.

Mosa avokadon med en gaffel i en skål, blanda ner resten av ingredienserna och smaka eventuellt av med mer limesaft eller salt. Ställ in i kyl.

Sätt ugnen på 220 grader. Rosta körbärstomater, silverlök, vitlök och jalapeno i ugnen tills tomaternas skal har fått lite färg (ca 15 min).

Mixa salsan i en blender och kyl. 

Ställ in nachosformarna i ugnen tills osten har smält.

Servera nachos med guacamole och salsa. Enjoy!

(Vecka 49) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Mac n' Cheese Quinoa

Happy Vegan Mac n' Cheese Quinoa

Som jag tidigare skrivit är jag en sucker för krämiga rätter! Här kommer ett till recept på en krämig rätt som är superenkel att göra! Enjoy <3!

4 port

4 dl kokt, vit quinoa
1 tetrapack kikärtor (sköljda och avrunna)
200 g färsk spenat
1 dl B-jäst
½ dl vegetabilisk dryck
1 msk vitlökspulver
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
1 tsk rött paprikapulver
en nypa riven muskotnöt

Topping
pumpafrön
färsk oregano

Blanda alla ingredienser i en gryta och värm upp. Toppa med pumpafrön och färsk oregano!
 

(Vecka 47) "Veckans Veganska" - Krämig Sötpotatislunch

Happy Vegan Krämig sötpotatislunch

Detta är en av de godare rätterna jag hittills tagit fram! De är få ingredienser och blandas de rätt får du den perfekta umamismaken! Enjoy!

4 port

1 kg sköljd och borstad sötpotatis
3 msk kokosolja
2 dl varm kokosmjölk + mer för servering
2 msk Yaconsirap
1 msk miso
1 tsk mineralsalt
½ tsk kanel
½ tsk zestad muskotnöt
½ tsk svartpeppar

Topping
rostade pumpafrön
rostade valnötter

Tärna potatisen och koka den mjuk.

När sötpotatisen har svalnat lite häller du i kokosmjölken, yaconsirapen, miso, salt, kanel, muskotnöt och svartpeppar. Mosa allt med en potatispress till allt är helt blandat. Smaka av och addera med mer yaconsirap, mineralsalt, kanel och muskotnöt om det behövs.

Värm upp lite extra kokosmjölk, fördela sötpotatisen i 4 skålar och toppa med pumpafrön och valnötter. 

(Vecka 46) "Veckans Veganska" - Rostade vintergrönsaker med saffrantahini

Happy Vegan rostade vintergrönsaker med saffrantahini

Denna rätt är god, snabb och så uppskattad!

4 port

3 dl kokt, svart quinoa
4 skalade och skivade morötter (gärna olika färger)
1 medelstor, skivad fänkål
300 g rensad och delad grönkål
2 medelstora skivade sötpotatisar
3 skalade och tunt skivade betor (gärna olika färger)
2 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
½ dl kallpressad olivolja
2 granatäpple

Saffranstahinidressingen
3 msk tahini
filterat vatten efter behov så dressingen blir rinnig
1 msk äppelcidervinäger
1 msk yaconsirap
1 påse saffran
en nypa zestad muskotnöt
en nypa mineralsalt

Sätt ugnen på 220 grader. Blanda olivoljan med salt och svartpeppar och dela den i två skålar. Blanda morötter, fänkål och grönkål i en skål med halva olivoljan och lägg upp på en bakpappersklädd plåt. Blanda sötpotatisen och betorna med den andra halvan och sprid ut dem på en eller två bakpappersklädda plåtar. Ställ in alla plåtarna i ugnen och ta ut fänkålsplåten efter 15 minuter. Vänd på betorna och sötpotatisen och ställ in i ytterligare 5 – 10 minuter.

Under tiden kan du göra dressingen och skala granatäpplena. Blanda allt i en liten blender eller för hand.

Skala granatäpplena.

Fördela quinoan i 4 skålar. Fördela därefter fänkålsblandningen, sötpotatis och betor och till sist granatäpplen. Rippla dressingen över och servera! 

Många tycker det är gott med min marinerade tofu som jag gör ibland. Här kommer receptet på den också:

Ugnsbakad tofu
400 fast tofu
6 msk liquid smoke
2 msk tamari
1 msk miso
1 tsk svartpeppar
en nypa mineralsalt

Skär tofun i valfri form. Låt den marineras med resterande ingredienser över natten. Sätt ugnen på 200 grader. Fördela bitarna på en bakplåt (klädd med bakplåtspapper). Sätt in plåten i ugnen. Vänd tofubitarna efter 10 minuter och låt dem vara i ugnen i 10 minuter till. Enjoy!

(Vecka 45) "Veckans Veganska" - Pumpagryta med Hirs

Happy Vegan Pumpagryta med Hirs

Denna gryta är så god och värmande och inte minst då den praktiskt taget gör sig själv. Jag brukar göra min i en vanlig gryta om jag är hemma – annars lägger jag i alla ingredienser i min Slowcooker så är maten klar tills jag kommit hem. Superenkelt!

4 port
4 portioner färdigkokt hirs
1 msk kokosolja
1 hackad gul lök
3 finhackade vitlöksklyftor
2 msk zestad eller finriven ingefära
1 msk mineralsalt
2 tsk gurkmeja
2 tsk kummin
2 tsk paprikapulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk kanel
ca 5 dl tärnad pumpa
1 tärnad röd paprika
2 dl kikärtor (sköljda)
1 burk krossade tomater
6 dl vatten

Till servering
hirs
200 g ruccola

Topping
raw hampafrön

Använder du en slowcooker kan du lägga i alla ingredienserna (förutom hirsen) och koka på låg värme i 5 timmar eller tills du har en tjock gryta.

Fräs annars allt från kokosoljan till kanelen ett par minuter. Lägg i sötpotatis, paprika och fräs en minut till. Häll i kikärtor, krossade tomater och vatten. Låt grytan koka på medelstark värme i ca 20 – 30 minuter.

Servera med hirs, ruccola och toppa med hampafrön.

(Vecka 44) "Veckans Veganska" - Pumpa & Quinoapilaf

Happy Vegan Pumpa Quinoapilaf

Vi fortsätter i höstens tecken och jag serverar en enkel och god pilaff dennan veckan. Ta vara på alla antioxidanter, vitaminer och mineraler du får i dig!

4 port

4 portioner groddad, röd quiona (eller kokt)
2 msk kokosolja
4 dl pumpa, skalad och tärnad
1 hackad gul lök
2 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
1 dl valfria, rostade nötter (jag brukar använda valnötter)
1 dl blötlagda tranbär
1 msk yaconsirap
1 msk rosmarin

Till servering
100 g färsk spenat
1 hackad, röd paprika
1 skivad rödlök
2 msk kallpressad olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk timjan
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Topping
granatäpple och timjan

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg in pumpa och gul lök i ugnen med kokosolja, mineralsalt och svartpeppar i ca 20 minuter.

Blanda pumpa och gul lök med quinoa, rostade nötter, tranbär, yaconsirap och rosmarin.

Servera med bladspenat, röd paprika, rödlök, äppelcidervinäger, kallpressad olivolja, timjan, mineralsalt och svartpeppar. Toppa med timjan och granatäpplekärnor. Enjoy!

(Vecka 43) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Pumpapaj

Happy Vegan Pumpapaj

Om inte för alla vackra färger och det härliga friska vädret älskar jag hösten för pumpans skull! Pumpa och sötpotatis är något jag skulle kunna äta varje dag (och quinoa och spenat och en himla massa annat, ja, jag vet – jag älskar att äta). 

4 port
1 medelstor pumpa, ca 1 ½ kg (delad och urkärnad)
3 msk kokosolja
100 g svamp (sköljd och rengjord)
1 medelstor morot (delad i mindre bitar)
1 purjolök (sköljd och delad i mindre bitar)
1 msk kokosolja
1 ½ dl quinoa
3 dl vatten
3 dl vatten
1 msk timjan
½ msk vitlökspulver
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
4 dl färsk spenat
1 dl aktiverade och hackade valnötter
5 msk chiamjöl
100 g Violifeost
4 msk B-jäst

Till servering
Masserad grönkål

Sätt ugnen på 220 grader och smörj pumpan men kokosolja. Ställ in i ugnen på bakplåtspapper i ca 45 minuter.

Under tiden mixar du svamp, morot och purjolök i en matberedare. Fortsätt tills du har en fin massa. 

Hetta upp kokosoljan i en stekpanna. Lägg i svampröran och stek i 2 - 3 minuter tills svampen har släppt sitt vatten. Tillsätt kryddor, quinoa och vatten. Tillsätt extra vatten vid behov.

När allt är kokt, addera spenat och valnötter och rör runt i grytan i ca 3 minuter.

Mixa den skalade pumpan med chiamjöl, ost och fördela i fyra former med blöta händer. Förgrädda skalet i 10 minuter. 

Ta ut, häll ifyllningen, B-jästen och fördela blandningen i pajskalen. 

Ställ in i ugnen i ca 10 minuter till. 

Toppa med färsk timjan och servera med masserad grönkål.
 

(Vecka 42) "Veckans Veganska" - Mac n' Cheese

22553402_10207640160322369_928146643_o.jpg

Detta är troligast ett av de godare recepten har utvecklat. Jag älskar pumpa, krämiga rätter och pasta. Detta är en lyckad kombination av mina smakpreferenser. Enjoy!

4 portioner

1 kokt kikärtspasta (spara 1 dl av kokvattnet)
4 dl pumpa utan skal (tärnad)
1 hackad gul lök
1 dl cashewnötter (blötlagda i filtrerat vatten i 2 timmar och sköljda)
2 dl kokosmjölk
½ dl B-jäst
1 msk citronsaft
1 msk vitlökspulver
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
en nypa riven muskotnöt
1 msk senapsfrön

Tillbehör
färsk spenat

Topping
färsk basilika

Koka pumpa och lök tills de är mjuka. Kör pumpa och lök i en blender ihop med kokvattnet (från pastan). 

Lägg i cashewnötter, kokosmjölk, B-jäst, citronsaft, vitlökspulver, mineralsalt, svartpeppar, muskotnöt och kör allt till en tjock sås. Behöver du mer vätska så ta ytterligare kokosmjölk.

Värm upp och blanda ihop med pastan. Blanda i senapsfrön. Servera direkt på en bädd av färsk spenat och dekorera med basilika. 
 

(Vecka 41) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Sötpotatispizza

Happy Vegan Sötpotatispizza

Jag formligen älskar oktober! Alla färger ute i naturen och det lite halvruskiga vädret. Inte minst älskar jag sötpotatis och pumpa (det blir nog en del recept med dom ingredienserna framöver ).

En stor pizza – 4 portioner

½ dl kallpressad olivolja
4 stora sötpotatisar

Pesto
1 kruka basilika
3 vitlöksklyftor
saften av 1 citron
1 dl macadamiannötter
1 dl B-jäst
1 dl riven Creamy Risella

Topping
1 msk kokosolja
1 finhackad rödlök
2 pressade vitlöksklyftor
2 dl röda linser (sköljda i kallt vatten)
2 dl vatten
4 stora mixade tomater
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
½ dl B-jäst

Topping
önskvärd mängd riven Violifeost
2 msk oregano

Tillbehör
75 gram färsk spenat
1 skivad rödlök
2 msk kallpressad olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 220 grader. Skiva sötpotatisen i ca 1 ½ cm tjocka bitar. Smörj dom med lite olivolja och lägg på plåten. Ställ in dom mitt i ugnen i 25 minuter. Vänd på dem efter halva tiden. Gör under tiden peston och toppingen.

Mixa alla ingredienser till peston och ställ åt sidan.

Stek lök och vitlök i lite kokosolja. Häll i linser, vatten, tomater, oregano och mineralsalt. Koka tills du har en rätt fast massa, häll i B-jäst och rör om.

Ta ut sötpotatisen. Bre peston över alla bitar och toppa med linsblandningen. Toppa därefter med ost och oregano. Ställ tillbaka pizzorna i ugnen igen tills osten har smält. Gör under tiden salladen.

Blanda ihop alla ingredienser till salladen.

Servera minipizzorna med sallad och njut!

 

(Vecka 40) "Veckans Veganska" - Happy burgare med coleslaw och hemmagjord chilimajonnäs

22207297_10207579104796019_626360791_n.jpg

Precis som barnen älskar jag sötpotatis och quinoa – slå ihop dessa två ingredienser och servera med en riktigt krämig coleslaw gjord på hemmagjord majonnäs! Enjoy!

4 port

Burgare
4 portioner kokt, vit quinoa
2 medelstora sötpotatisar, kokta och skivade i mindre bitar
1 medelstor zucchini, delad i mindre bitar
8 msk chiamjöl (jag maler eget från chiafrön)
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar
2 msk salvia

Coleslaw
1 stort rött, kålhuvud strimlat i tunna skivor
1 pkt kikärtor
1 granny smith äpple (rivet)
2 msk äppelcidervinäger
1 msk dijonsenap
½ dl sojayoghurt eller kokosyoghurt
1 dl hemmagjord chilimajonnäs
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Majonnäs
3 msk kikärtsspad
½ urkärnad, röd chili
½ tsk äppelcidervinäger
1 tsk dijonsenap
½ tsk mineralsalt
½ tsk svartpeppar
2 dl kallpressad olivolja

Garnering och servering
Salvia
100 g färsk bladspenat

Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper. Kör alla ingredienser till burgarna i matberedaren (förutom quinoan). Blanda till sist i quinoan för hand. Låt smeten stå i 10 minuter. Klicka ut smeten på plåten till 8 gigantiska hamburgare. Ställ in i ugnen i 40 minuter.  Gör under tiden majonnäsen och coleslawen.

Mixa kikärtsspadet med chili, senap och kryddor. Tillsätt oljan i en tunn stråle samtidigt som du fortsätter mixa med elvisp. 

Blanda alla ingredienser till coleslawen med handen så att du bryter ner kålen och den blir mer lättsmält för magen. Ställ in i kylen.

Servera ljumna burgare med coleslaw och toppa burgarna med chilimajonnäsen som är över. Lägg burgaren på en bädd med spenat och dekorera med färsk salvia.   
 

(Vecka 39) "Veckans Klipp" - Happy Grön Gratäng

Happy Vegan grön gratäng

Denna gratäng är sååå god – den riktigt smälter i munnen och det bästa är att den går supersnabbt att göra!

6 pers

1 msk kokosolja
1 hackad gullök
3 hackade vitlöksklyftor
1 sköljt blomkålshuvud
2 sköljda broccolihuvud
2 msk basilika
1 msk vitlökspulver
1 tsk salt
1 tsk svartpeppar
en stor nypa chilipulver
3 dl soja yoghurt
½ riven Violife med smak av basilika och tomat

Dela i mindre bitar och pulsera ett blomkålshuvud och ett broccolihuvud i matberedaren tills du får en konsistens som liknar ris.

Sätt ugnen på 175 grader. Fräs lök och vitlök i kokosolja och tillsätt blomkåls- och broccoliriset. Fräs ihop med resterande kryddor och dela det andra broccolihuvudet i mindre bitar. Lägg i även det och låt allt steka några minuter.

Blanda i yoghurten och osten och häll allt i en smord ugnsform. Ställ in i ugnen i ca 30 minuter. Dela gratängen, skopa upp och servera med en grönsallad med röd och gul paprika, rödlök, avokado, äppelcidervinäger, kallpressad olivolja, svartpeppar och mineralsalt. Njut! 

(Vecka 38) "Veckans Veganska" - Aubergine med hemmagjord ost och smarrig avokadoröra

Happy Vegan Aubergine med hemmagjord ost och smarrig avokadoröra

Nu när hösten börjat och de börjar bli lite kallt om kvällarna tycker jag om att göra mycket blandningar, grytor, rätter med färg – gärna med pumpa och svamp! Här kommer en av mina favoriter!

Ost
2 ½ dl cashewnötter (blötlagda i ca 2 timmar och sköljda)
1 dl kokosvatten
½ dl B-jäst
1 tsk citronsaft
1 tsk vitlökspulver
en nypa salt
en nypa svartpeppar

Mixa allt i en blender och ställ åt sidan.

4 medelstora aubergine (ca 800 g)
2 msk kallpressad olivolja

Fyllning
1 msk kokosolja
1 msk 1 finhackad gullök
2 fingackade vitlöksklyftor
250 g finhackad svamp
250 g hackade coktailtomater
3 dl röd, kokt quinoa
1 msk citronsaft
1 tsk kummin
½ kruka hackad persilja
1 tsk mineralsalt
1 tsk svartpeppar

Sätt ugnen på 220 grader. Dela auberginerna i mitten och lägg den på en bakplåt. Gröp ur dem och lägg innehållet vid sidan av. Ringla lite olivolja över allt. Ställ in i ugnen i 20 minuter. Ta ut auberginerna och sänk värmen till 175 grader.

Gör under tiden fyllningen. Fräs lök och vitlök i kokosolja. Kör svampen och auberginefyllningen i en matberedare. Lägg i svamp och aubergine i löken och stek tills all vätska har avdunstat. Lägg i resterande ingredienser och stek tills du har en kladdig röra.

Fördela röran i aubergineskalen. Fördela därefter osten över röran. Ställ tillbaka auberginerna i 10 minuter till. Gör under tiden salladen.

Sallad
1 stor avokado
1 skivad rödlök
1 tärnad mango
1 finhackad jalapeno utan kärnor
saften av 2 lime
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk kummin
1 tsk svartpeppar
1 tsk nypa mineralsalt
en nypa cayennepeppar
Rör ihop allt och låt stå en stund tills auberginerna har svalnat lite.

Topping
Färsk persilja

Toppa auberginerna med den andra halvan av persiljan och servera med den goda salladen! Enjoy <3
 

(Vecka 37) "Veckans Veganska" - Happy Vegan Tortilla

Happy Vegan Tortilla

Detta recept är näringsrikt, superenkelt, festligt och så, så himla gott! Du måste pröva det!

4 portioner

Ingredienser
2 dl (okokt vit, quinoa) koka enligt påsens anvisningar
1 msk kokosolja
1 finhackad rödlök (spara lite till garneringen)
6 pressade vitlöksklyftor
2 grovrivna morötter
2 grovhackade tomater
2 finhackade röda paprikor
3 msk tomatpuré
1 majskolv
2 pkt kidneybönor, sköljda och mosade (litegrann)
½ dl B-jäst
1 msk mineralsalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk paprikapulver
2 dl vatten

Topping
röd paprika
2 skivade avokado
1 lime
koriander (färsk)

Tillbehör
2 påsar naturella tortillachips

Låt kokosoljan bli varm. Fräs därefter rödlök, vitlök, morötter, tomater, paprikor, tomatpuré och majs. Häll i kidneybönor, B-jäst, mineralsalt, svartpeppar och paprikapulver. Häll över 2 dl vatten och låt puttra tills vattnet är helt borta och du har en tjock, krämig och kladdig massa.

Dela upp quinoan på 4 tallrikar och lägg på den krämiga massan. Dekorera med paprika, avokado och lime. Ät gärna (skopa upp) med tortillachipsen istället för bestick! Enjoy <3

 

(Vecka 36) "Veckans Veganska" - Happy sötpotatis med rökt ost och paprikahummus

Happy Vegan Sötpotatis med rökt ost och paprikahummos

När jag upptäckte den rökta osten (utan 20 ingredienser!), blev jag med ens förälskad i den! Jag tycker den bör värmas, smältas eller mixas ihop med något för att få fram den rätta smaken. Många äter den precis som den är. Testa er gärna fram och hitta ert favvorecept! 

4 portioner

4 medelstora sötpotatisar skurna i klyftor
5 msk olivolja
1 msk oregano
1 msk malet paprikapulver
1 tsk mineralsalt
1 tsk malen svartpeppar
100 gram riven Violife (smoked flavour)

Paprikahummus
1 msk kokosolja
2 dl kikärtor
1 hackad gullök
1 pressad vitlöksklyfta
1 skivad jalapeno
1 msk curry
1 msk mineralsalt
½ msk gurkmeja
1 medelstor (urkärnad tomat)
1 broccolihuvud delat i mindre bitar
2 grovhackade röda paprikor

Tillbehör
grönsallad
1 rödlök skivad i halvmånar
kallpressad olivolja
kokosvinäger
en nypa mineralsalt
en nypa svartpeppar

Dekoration
1 kruka koriander
1 lime
spara lite av broccolin
spara lite av paprikan

Sätt ugnen på 175 grader och rör under tiden ihop (i en långpanna) alla ingredienser fram till osten. Lägg i potatisen i ugnen i ca 20 minuter; ta ut potatisen och fördela osten jämnt över potatisen. Ställ tillbaka potatisen i ugnen i ca 10 – 15 minuter till.   

Mixa alla ingredienser till hummusen i en blender. Blanda salladen med olivolja, kokosvinäger, salt och peppar.

Fördela potatisen i fyra tallrikar. Fördela därefter hummusen och salladen. Dekorera med koriander, broccoli och paprika. Enjoy! Love M